The Straight Dope

Go Back   Straight Dope Message Board > Main > In My Humble Opinion (IMHO)

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-18-2017, 04:47 PM
Grrr! Grrr! is online now
Charter Member
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 14,170
Need help installing graphics card.

So I installed the card, and when I plugged my computer back in, I get no video screen.

Took the card out and my screen is back.

Am I doing something wrong?

Also, after I install the card, and plug my computer back in, which video out should I be using? The one I just installed? Or the old one? I didn't think the new one would work until I installed the driver.

Thank you for any help.

I'm trying to install a msi genforce gt 710 if that matters.
Reply With Quote
Advertisements  
  #2  
Old 05-18-2017, 05:48 PM
Grestarian Grestarian is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Garage & Lab
Posts: 1,167
[QUOTE=Grrr!;20217295]
So I installed the card, and when I plugged my computer back in, I get no video screen. Took the card out and my screen is back.

Am I doing something wrong?
Yes

Also, after I install the card, and plug my computer back in, which video out should I be using? The one I just installed?
Yes.

Or the old one?
No.

I didn't think the new one would work until I installed the driver.
The new one will work, but probably show you only very low resolution. Whatever it shows you, it won't be the full spiffy functionality that you'll get after you install the driver(s). So once you can see (at a basic level) what your computer is doing, you will want to install the drivers and then manually set up the monitor to your favored preferences.

Have fun!

--G!

Reply With Quote
  #3  
Old 05-18-2017, 05:49 PM
ReticulatingSplines ReticulatingSplines is offline
Guest
 
Join Date: Nov 2009
Plug it in the new one. It'll work. You won't have full functionality until you install the drivers but it will pass the video signal, albeit an ugly one.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-19-2017, 12:38 PM
swampspruce swampspruce is offline
Guest
 
Join Date: Jan 2012
Sounds like your card may be defective. I don't suppose you have another computer you can throw it in to see?
Reply With Quote
  #5  
Old 05-19-2017, 01:00 PM
Grrr! Grrr! is online now
Charter Member
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 14,170
Quote:
Originally Posted by swampspruce View Post
Sounds like your card may be defective. I don't suppose you have another computer you can throw it in to see?
It works.

Thanks for the help guys.

I installed the card, installed the driver, configured my speakers, a did a test.

All speakers are working when I hit the "test" button on the computer, but when I go to play a surround sound video, it's only playing through the front three speakers.

I have zero clue how to fix this.


The whole point of me installing this card was so I could get my 5.1 surround sound system to work.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-19-2017, 02:16 PM
elfkin477 elfkin477 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2001
Location: NH
Posts: 21,674
Quote:
Originally Posted by Grrr! View Post
It works.

Thanks for the help guys.

I installed the card, installed the driver, configured my speakers, a did a test.

All speakers are working when I hit the "test" button on the computer, but when I go to play a surround sound video, it's only playing through the front three speakers.

I have zero clue how to fix this.


The whole point of me installing this card was so I could get my 5.1 surround sound system to work.
Wait...what? Did you install a video card or a sound card?
Reply With Quote
  #7  
Old 05-19-2017, 02:36 PM
Amateur Barbarian Amateur Barbarian is offline
Guest
 
Join Date: Apr 1999
Exactly what's the configuration of the computer? Does it have an integral (motherboard) video system you've been using, that stops working when you plug in a second video adapter card?

Broadly speaking, there are BIOS settings you have to watch when mixing internal/integrated video with expansion-card video. I've run into variations of this problem on a number of upgrades.

Details will help.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-19-2017, 03:06 PM
gnoitall gnoitall is offline
Guest
 
Join Date: Jul 2009
Quote:
Originally Posted by elfkin477 View Post
Wait...what? Did you install a video card or a sound card?
Any modern video card with HDMI output is both. Even if you're not using HDMI to connect to the monitor, or if you are but the monitor itself doesn't have integrated speakers.

I suspect that's OP's case here. In which case, don't sweat it. If display card is displaying correctly on the monitor and your existing speakers work, your job is done. The extra audio capability which would (hypothetically) be provided by HDMI audio output is just redundant with your existing speakers and can be safely ignored. It's only really useful if you wanted to decommission the current sound system and your current monitor has integrated HDMI speakers, or if you were going to connect the HDMI output to a television in addition to your current display/audio (such as a gaming display).

Last edited by gnoitall; 05-19-2017 at 03:07 PM..
Reply With Quote
  #9  
Old 05-19-2017, 04:24 PM
Grrr! Grrr! is online now
Charter Member
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 14,170
Quote:
Originally Posted by Amateur Barbarian View Post
Exactly what's the configuration of the computer? Does it have an integral (motherboard) video system you've been using, that stops working when you plug in a second video adapter card?

Broadly speaking, there are BIOS settings you have to watch when mixing internal/integrated video with expansion-card video. I've run into variations of this problem on a number of upgrades.

Details will help.
The card is working. Everything is working. I figured out why the surround sound isn't working on video is because Chrome doesn't support 5.1.
Reply With Quote
Reply



Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.

Send questions for Cecil Adams to: cecil@chicagoreader.com

Send comments about this website to: webmaster@straightdope.com

Terms of Use / Privacy Policy

Advertise on the Straight Dope!
(Your direct line to thousands of the smartest, hippest people on the planet, plus a few total dipsticks.)

Publishers - interested in subscribing to the Straight Dope?
Write to: sdsubscriptions@chicagoreader.com.

Copyright 2017 Sun-Times Media, LLC.