# bowling dilemma

**URL:** <https://boards.straightdope.com/t/bowling-dilemma/612900>\
**Category:** The Game Room\
**Created:** [February 15, 2012, 4:09am UTC](https://boards.straightdope.com/t/bowling-dilemma/612900 "2012-02-15T04:09:25Z")\
**Posts on this page:** 3\
**Page:** 1

<div class="post-metadata">

**Author:** ![DRC69](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/d/94ad74/32.png) [@DRC69](https://boards.straightdope.com/u/DRC69)\
**Post date:** [February 15, 2012, 4:09am UTC](https://boards.straightdope.com/t/bowling-dilemma/612900/1 "2012-02-15T04:09:25Z")

</div>

What is the rule for a pinsetter stopping a falling pin, and the pin falls after setter goes back up?

---

<div class="post-metadata">

**Author:** ![RickJay](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/r/bb73d2/32.png) [@RickJay](https://boards.straightdope.com/u/RickJay)\
**Post date:** [February 15, 2012, 4:26am UTC](https://boards.straightdope.com/t/bowling-dilemma/612900/2 "2012-02-15T04:26:07Z")

</div>

Rule 6b of the USBA rules states that a pin that is touched by the pinsetter is not a legal fall. The pin is not legally scored.

However… according to USBA rules that pin must be reset if you have additional balls to throw. That not being an option in most bowling alleys, you could get screwed, I guess.

---

<div class="post-metadata">

**Author:** ![Cheesesteak](https://sea3.discourse-cdn.com/straightdope/user_avatar/boards.straightdope.com/cheesesteak/32/3694_2.png) [@Cheesesteak](https://boards.straightdope.com/u/Cheesesteak)\
**Post date:** [February 15, 2012, 11:40am UTC](https://boards.straightdope.com/t/bowling-dilemma/612900/3 "2012-02-15T11:40:03Z")

</div>

When I was in a league, we would call the desk to reset the bad pin. It would take a few minutes, which feels like forever, but they always did it.
