# Double plays and rbis

**URL:** <https://boards.straightdope.com/t/double-plays-and-rbis/600500>\
**Category:** The Game Room\
**Created:** [October 23, 2011, 2:22am UTC](https://boards.straightdope.com/t/double-plays-and-rbis/600500 "2011-10-23T02:22:26Z")\
**Posts on this page:** 4\
**Page:** 1

<div class="post-metadata">

**Author:** ![Bootis](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/b/e8c25b/32.png) [@Bootis](https://boards.straightdope.com/u/Bootis)\
**Post date:** [October 23, 2011, 2:22am UTC](https://boards.straightdope.com/t/double-plays-and-rbis/600500/1 "2011-10-23T02:22:26Z")

</div>

A batter is not credited with an RBI if a run scores on a double play- I’m wondering if this applies to all circumstances.

Scenario 1: runner on 2nd and 3rd, no outs, batter hits deep fly ball which scores the run from 3rd, but runner on 2nd is doubled up trying to get back to second. RBI?

Scenario 2 (irrelevant high stakes details added for dramatic effect) game 7 world series, bottom of the 9th, 0-0 score. The bases are loaded and Albert Pujols is batting. He hits a grounder to 3rd, diving stop by the 3rd baseman who lands on the bag for 1 out, fires to second for out number 2, before the runner crosses the plate… Second baseman throws to first to attempt to complete the sensational series saving triple play, but Pujols finds a burst of speed and _just_ beats the throw, for one of the most thrilling finishes in world series history! But does he not get an RBI?

---

<div class="post-metadata">

**Author:** ![Skywatcher](https://sea3.discourse-cdn.com/straightdope/user_avatar/boards.straightdope.com/skywatcher/32/254_2.png) [@Skywatcher](https://boards.straightdope.com/u/Skywatcher)\
**Post date:** [October 23, 2011, 3:27am UTC](https://boards.straightdope.com/t/double-plays-and-rbis/600500/2 "2011-10-23T03:27:01Z")

</div>

> [@](#):
>
> 10.04 Runs Batted In  
> A run batted in is a statistic credited to a batter whose action at bat causes one or more runs to score, as set forth in this Rule 10.04.  
> (a) The official scorer shall credit the batter with a run batted in for every run that scores  
> (1) unaided by an error and as part of a play begun by the batter’s safe hit (including the batter’s home run), sacrifice bunt, sacrifice fly, infield out or fielder’s choice, unless Rule 10.04(b) applies;  
> (2) by reason of the batter becoming a runner with the bases full (because of a base on balls, an award of first base for being touched by a pitched ball or for interference or obstruction); or  
> (3) when, before two are out, an error is made on a play on which a runner from third base ordinarily would score.  
> (b) The official scorer shall not credit a run batted in  
> (1) when the batter grounds into a force double play or a reverse-force double play; or  
> (2) when a fielder is charged with an error because the fielder muffs a throw at first base that would have completed a force double play.  
> (c) The official scorer’s judgment must determine whether a run batted in shall be credited for a run that scores when a fielder holds the ball or throws to a wrong base. Ordinarily, if the runner keeps going, the official scorer should credit a run batted in; if the runner stops and takes off again when the runner notices the misplay, the official scorer should credit the run as scored on a fielder’s choice.

1. Yes. The runner on second was not forced out.

2. Pujols is safe so he should get the RBI.

---

<div class="post-metadata">

**Author:** ![Bootis](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/b/e8c25b/32.png) [@Bootis](https://boards.straightdope.com/u/Bootis)\
**Post date:** [October 23, 2011, 4:04am UTC](https://boards.straightdope.com/t/double-plays-and-rbis/600500/3 "2011-10-23T04:04:27Z")

</div>

> [@Lute Skywatcher](#):
>
> 1. Pujols is safe so he should get the RBI.

Isn’t it a still force double play though?

---

<div class="post-metadata">

**Author:** ![RickJay](https://avatars.discourse-cdn.com/v4/letter/r/bb73d2/32.png) [@RickJay](https://boards.straightdope.com/u/RickJay)\
**Post date:** [October 23, 2011, 4:40am UTC](https://boards.straightdope.com/t/double-plays-and-rbis/600500/4 "2011-10-23T04:40:07Z")

</div>

In Scenario 2 it’s a force double play. Pujols gets no RBI.
