Here’s one I asked the wife to make for next weekend. Since I’m ovo-lacto vegetarian, we’re not concerned about the cow milik in the digestive biscuits.
peanut butter cheesecake shots
For 4 people
The silky smooth filling in these chesse cake shots is thanks to smooth peanut butter. Because they are so rich, it is best to serve them in small glasses or shot glasses.
Digestive biscuits from supermarkets’ own brands often do not contain cow’s milk. However, always check the ingredients list.
Spoon the peanut butter into a bowl and add the soy cream. Beat them with a fork or balloon whisk until you get a thick, creamy mixture.
Melt the vegan butter in a small pan over low heat. Meanwhile, crumble the biscuits until they resemble breadcrumbs; do this in a food processor or blender or put the biscuits in a plastic bag and tap them with a rolling pin. Remove the pan from the heat, sprinkle the biscuits in it and mix everything well.
Let the sponge mixture cool for a few minutes and then press it into the bottom of small glasses. Spoon the peanut butter mixture on top and sprinkle the chocolate drops over it. You can place the cheesecake shots in the refrigerator for 2 hours before serving for a slightly chilled dessert.
3 tbsp smooth peanut butter, at room temperature
1 dl light soy cream
1 full tbsp vegan butter
6 digestive biscuits (vegan)
4 tsp dark chocolate drops (vegan)
In Dutch:
pindakaas-cheesecakeshots
Voor 4 personnen
De zijdeachtig gladde vulling in deze chesse-cakeshots is te danken aan gladde pindakaas. Omdat ze zo machtig zijn kunt u ze het best serveren in kleine glazen of borrel-glaasjes.
Digestive-biscuitjes van het eigen merk van super-markten bevatten vaak geen koemelk. Controleer echter altijd de ingrediëntenlijst.
Schep de pindakaaas in een kom en voeg de sojaroom toe. Klop ze met een vork of ballongarde tot een dik, romig mengsel.
Smelt in een kleine pan de vegan boter op laag vuur. Verkruimel intussen de biscuitjes tot ze op broodkruim lijken; doe dit in een keukenmachine of blender of doe de biscuitjes in een p;lastic zak en klop erop met een deegroller. Neem de pan van het vuur, strooi de biscuitjex erin en meng alles goed.
Laat het biscuitmengsel een paar minuten afkoelen en druk het dan op de bodem van kleine glazen. Schep het pindakaasmengsel erop en strooi de chocoladedruppels erover. U kunt de cheesecakeshots voor het serveren 2 uur in de koelkast zeeten voor een licht gekoeld dessert.
3 el gladde pindakaaas, op kamertemperatuur
1 dl lichted sojaroom
1 volle el vegan boter
6 digestive biscuitjes (vegan)
4 tl purechocoladedruppels (vegan)