Ooo ooh oooh I GOT THIS. 
Wafel Waffle
500 gr bloem 500 grams flour
250 gr boter, gesmolten * 250 grams butter, smelted, I mean melted*
150 gr witte basterdsuiker of kristalsuiker 150 grams white bastardsugar or crystalsugar, um that’s white brown sugar (?) or granulated sugar
2 zakjes (van elk 7 gr) gedroogde gist 2 packets (of each 7 grams) dry yeast
60 ml lauwe melk 60 ml lukewarm milk
1 ei 1 egg
Vulling Filling
250 ml stroop 250 ml syrup
200 gr bruine basterdsuiker 200 gr brown brown sugar (?)
50 gr (room)boter 50 gr butter
1 theelepel kaneelpoeder * 1 tsp ground cinnamon*
Bereidingswijze Preparation instructions
Voorbereiding: 15min › Bereiding: 20min › Extra tijd: 45min rijzen › Klaar in:1uur20min *Pre-prep: 15 min, Preparation: 20 min, Extra time: 45min rising, Ready in: 1 hr 20 min *
- Meng in een grote kom de bloem, gesmolten boter, suiker, gist, melk en ei. Kneed tot een glad, soepel deeg. Leg het deeg neer en laat 45 minuten rijzen.
Mingle in a big bowl the flour, melted butter, sugar, yeast, milk and egg. Knead to a smooth, supple dough. Set the dough down and let it rise 45 minutes.
- Om de vulling te maken verhit je de stroop, bruine basterdsuiker, boter en kaneel in een steelpan op middelhoog vuur. Roer goed door en zet apart.
*For to make the filling beat the syrup, brown brown sugar, butter and cinnamon in a saucepan on medium heat. Stir well and set aside. *
- Verwarm een wafelijzer voor. Kneed het deeg nog even door en verdeel het dan in balletjes ter grootte van een pingpongbal (ongeveer 4 cm in doorsnee), ook afhankelijk van de grootte van je wafelijzer. Druk een balletje in het wafelijzer en bak de wafels tussen het ijzer, tot er geen stoom meer ontsnapt en de wafel goudbruin is.
Preheat a waffle iron. Knead the dough down and separate it into little balls the size of a pingpongball (I love how Dutch just blithely compounds the words :)) (about 4 cm in diameter), depending on the size of your waffleiron. Set a little ball in the waffleiron and bake between the irons (? as in, close it?) until no more steam escapes and the waffle goldenbrown is.
- Haal de wafel voorzichtig met een spatel of mes uit het ijzer en snijd de wafel horizontaal open zolang het nog warm is. Wacht niet te lang, want dan zullen ze breken. Verspreid wat van het stroopmengsel op een van de helften en druk de andere helft er weer tegenaan. Herhaal met de andere wafels.
Haul the waffle carefully with a spatula or spoon out of the iron and cut the waffle horizontally open while it’s still warm. Don’t wait too long for it shall break. Spread some of the syrup mix on one of the halves and put the other half back on. Repeat with the other waffles.
Tip: Tip:
Ik heb een ronde koeksteker van 11 cm doorsnee gebruikt om de wafels na het bakken netjes uit te steken.
I have used a round cookie cutter of 11 cm diameter on the waffles after the baking neatly to cut out because that kind of neatness-obsessiveness is what Dutch people do.

— Kimstu (proud former temporary resident of Utrecht)
P.S. I think I’ve figured out that “witte basterdsuiker” is light brown sugar and “bruine basterdsuiker” is dark brown sugar.